8 Nisan 2009 Çarşamba

Baracklava


Tadına bakma şansım olmadı malesef..
ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'ye gelişi şerefine adı 'Baracklava' olan baklava üretildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın fotoğrafının yer aldığı baklava için 2 gün boyunca 10 baklava ustası canla başla çalıştı.Gıda boyasıyla renklendirilmiş Baracklava sonunda görücüye çıktı. 10 tepsi baklavanın tek tek pişirilip, tek tek kesildiğini ve bu parçaların birleşmesi sonucu bu portrenin ortaya çıktığını söyleyen Nadir Güllü, Baracklava'nın yanaklarında 55 kat, diğer bölümlerinde ise, 50 ve 20 kat yufka kullanıldığını belirtti.Barack Obama için yapılan baklava el yapımı. 180 derecede pişen Baracklava koyu bir şerbetle pişti. Baklava ustaları Baracklava bozulmasın diye içine fıstık ya da ceviz koymadı.

 

"TATLI YİYELİM TATLI KONUŞALIM"

 

Baracklava'nın ana fikrinin kendisine ait olduğunu söyleyen Nadir Güllü, amaçlarının barış olduğunu kaydetti. "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım" diyen Güllü, baklavayı "Zanaatkar bir Türk ustasının yapabildiği baklavadan portre" diye nitelendirdi. Barack Obama'nın portresinin bulunduğu baklavayı Obama'ya sunmayı düşündüğünü kaydeden Güllü, baklava ustalarının bu baklava için canla başla çalıştığını belirtti.

 

Güllü, "Sunmak istiyoruz; dünyaya mesaj vermek istiyoruz. Dünya globalleşti.Tatlı yiyelim tatlı konuşalım. Baklava tatlının, biber ise, acının simgesidir. Diyorum ki bütün gönüller baklava gibi tatlı olsun. Acı hep biber de kalsın" dedi.

 

Nadir Güllü daha önce de buna benzer bir çalışma yaparak Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet'in de baklavadan birer portresini yapmıştı